تخریب ساختمان چیست؟ قوانین و چک لیست تخریب ساختمان

8 فروردین 1402
تخریب ساختمان چیست؟ قوانین و چک لیست تخریب ساختمان

تخریب ساختمان چیست؟ تخریب ساختمان یکی از کارهای مهم است که اغلب با هدف نوسازی، تعمیر یا بازسازی سازه انجام می‌شود. تخریب سازه با استفاده از چه روش‌هایی انجام می‌شود؟ ضوابط خاص آن کدام است؟ صفر تا صد مواردی که در رابطه با مراحل و اصول تخریب ساختمان باید بدانید در ادامه توضیح داده شده است


تخریب ساختمان چیست؟

با اتمام عمر مفید ساختمان، بازدهی آن پایین می‌آید و سازه به تخریب و بازسازی نیاز پیدا می کند. از گذشته تا به امروز برای تخریب یک سازه اصولا از ماشین آلات و مواد منفجره استفاده می شده که این امر موجب ایجاد سر و صدای زیاد و آلودگی حاصل از گرد و غبار در حین عملیات تخریب می شد.

با پیشرفت روز افزون ساخت و ساز و احداث ساختمان ها در کنار هم، استفاده از روشی اصولی برای تخریب سازه، خصوصاً سازه های بلند که در مناطق شلوغ و در مجاور هم ساخته می شوند امری ضروری است. طول عمر هر ساختمان مشخص است و در صورت فرسوده شدن، انجام تخریب الزامی است. عملیات تخریب باید به روشی ایمن و مطمئن صورت گیرد تا صدمه ای به ساختمان های مجاور و کارگران در حال کار وارد نکند.

همچنین بخوانید: میلگرد چیست ؟


اصول تخریب ساختمان چیست ؟

با توجه به تغییر تقاضا در حوزه ساخت و ساز وجود ساختمان های قدیمی و کلنگی تخریب ساختمان بسیار کاربردی شده است. این در حالی است که در بعضی موارد به علت عدم رعایت اصول تخریب ساختمان، افراد حین کار جان خود را از دست داده اند. به همین دلیل در این کار علاوه بر تخصص نیاز است تا از شهرداری مجوز اقدام اخذ شود تا در صورت بروز مشکل کارفرما و سایر عوامل اجرایی با مشکل مواجه نشوند.دریافت پروانه ساخت از شهرداری برای تخریب بنای فرسوده اولین گام برای تخریب ساختمان است. در مراحل بعدی هم لازم است تا کار تخریب ساختمان با استفاده از ابزارهای استاندارد صورت بگیرد.

اصول تخریب ساختمان چیست ؟

به طور کلی چک لیست تخریب ساختمان به شرح زیر است:

  1. قطع کامل برق ساختمان از پشت کنتور
  2. درخواست قطع انشعابات از اداره گاز منطقه
  3. قطع شیر فلکه کنتور
  4. ایجاد حریم ایمن در اطراف ساختمان حین عملیات تخریب
  5. جداسازی شیشه ها از درها و پنجره ها
  6. جداسازی درهای چوبی و آهنی
  7. برداشتن عایق های رطوبتی سقف ها
  8. جداسازی دیوار حمال از طاق ضربی و تفکیک تیرآهن
  9. آجرهایی که در مرحله قبل جدا می شوند، در بخش ساخت بنای جدید قابل استفاده هستند.
  10. جلوگیری از فشارهای افقی که انباشت مصالح به دیوارها وارد می کند
  11. جداسازی برق گیر از ساختمان
  12. استفاده از کارگران مجرب در رعایت اصول تخریب ساختمان
  13. برای ساختمان های دارای فونداسیون بتنی، حراج کردن مواد ناشی از این تخریب به خارج از کارگاه باید طبق نظرات ناظر شهرداری انجام شود.
  14. بارگیری نخاله های تخریب باید به درستی انجام شود.
  15. سقف های با پوشش تیرچه بلوک باید اول تخریب شوند و سپس دیوارهای هر طبقه با استفاده از چکش هیدورلیکی جدا شود.
  16. جلوگیری از انباشت مصالح و ضایعات روی سقف ها
  17. جلوگیری از رها کردن ضایعات تخریب کنار ساختمان های مجاور و معابر عمومی
  18. بیمه کردن ساختمان توسط کارفرما در برابر حوادث
  19. پر کردن فاضلاب های قدیمی از خاک و آهک.

همچنین بخوانید: میلگرد بستر چیست؟


قوانین تخریب ساختمان چیست؟

طبق قوانین کشور ایران، معمولا ساختمان ها و یا آپارتمان هایی که بیشتر از ۲۰ سال قدمت دارند، به عنوان ساختمان های کلنگی یاد می کنند. این نوع ساختمان ها اکثرا امکان سکونت در آن ها وجود ندارد و لازم است که تخریب شوند و بنای دیگری جای آن ساخته شود و یا به عبارتی ساختمان نوسازی شود. برای نوسازی ساختمان های خانه و یا آپارتمان های چند طبقه نظرات و رضایت تمام ساکنین حاضر در آپارتمان مهم است.

طبق ماده ۱۳ قانون تملک آپارتمان ها، در صورتی که نظر ۳ نفر از کارشناسان رسمی دادگستری، بر این باشد که ساختمان یا آپارتمان عمر مفید خود را نیز گذرانده است و یا بنا به هر دلیل دیگری اکنون فرسوده شده و زندگی کردن در آن سبب وارد کردن ضرر و زیان های مالی و جانی زیادی به افراد حاضر در ساختمان می شود، شما نیز می توانید این ساختمان را  تخریب کنید و سپس اقدام به نوسازی آن کنید.

همچنین بخوانید: بتن چیست؟ انواع بتن و عیار بتن کدام است؟

اما اگر تعدادی از افرادی که در ساختمان سکونت دارند بنا به هر دلیلی نسبت به تخریب و نوسازی ساختمان راضی نباشند، طبق قوانین کشور، افرادی که تمایل به نوسازی ساختمان ها و یا آپارتمان ها دارند می توانند بر اساس حکم دادگاه، برای سکونت مالک یا مالکانی از ساختمان که تمایل به نوسازی ساختمان ندارند، یک مسکن استیجاری مناسب، تامین کنند و اقدام به نوسازی ساختمان کنند و پس از اتمام کار سهم هر یک از مالکان ساختمان و هزینه های صرف شده را به طور دقیق مورد بررسی قرار دهند.

قوانین تخریب ساختمان چیست؟


روش تخریب ساختمان چیست ؟

هر اقدامی که مستلزم جدا کردن مصالح از ساختمان به منظور حذف، نوسازی، تعمیر، مرمت و بازسازی تمام یا قسمتی از بنا باشد، تـخریب نامیده می شود تخریب ساختمان برحسب نیاز پروژه می‌تواند روش های مختلفی داشته باشد روش های متداول در ایران به شرح زیر است:

تخریب دستی

متداول‌ترین روش تخریب، روش تخریب دستی است که با استفاده از بیل و کلنگ و یا تخریب ساختمان با پیکور(چکش تخریب) انجام می‌دهند.

تخریب مکانیکی

این نوع تخریب تماما توسط ماشین آلات انجام شده و تنها هدایت آن ها بر عهده انسان است؛هر چند که این روش نسبت به تخریب دستی هزینه های بیشتری را در بردارد؛ اما عملیات تخریب با سرعت بالاتری انجام می شود. این روش به دو دسته تخریب با بیل مکانیکی و تخریب با گوی تقسیم می شود.

تخریب انفجاری

با استفاده از مواد منفجره که با نظارت افراد ماهر صورت می گیرد، عملیات تخریب انجام می شود و به دو صورت تخریب درختی یا تخریب بر روی خود صورت می گیرد.


کلام پایانی

در تخریب سازه نبود نیروی کارآمد و با تجربه باعث می شود تا اصول تخریب ساختمان نادیده گرفته شده و خسارات جبران ناپذیری همچون مرگ کارگران، از بین رفتن سرمایه و هدر دادن زمان و هزینه را موجب می شود.

شما عزیزان می توانید برای مشاهده از آخرین مقالات یووال به قسمت مقالات مراجعه فرمایید. همچنین ما در یووال انواع اتصالات میلگرد بستر را تولید و با قیمت مناسبی در اختیار مصرف کنندگان قرار می دهیم. شما می توانید برای مشاوره و خرید با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *