ساختمان‌های آسیب‌پذیر در هنگام زلزله کدام‌اند؟

22 فروردین 1402
ساختمان‌های آسیب‌پذیر در هنگام زلزله کدام‌اند؟

ساختمان‌های آسیب‌پذیر در هنگام زلزله کدام‌اند؟ زلزله یکی از حوادث طبیعی است که در کشور ما هر ساله خسارات جانی و مالی فراوانی به جا می گذارد. این لغزش باعث می شود تا نیرویی به صورت موج به سطح زمین و دنبال آن ساختمان و تاسیسات وارد شود.

جابجایی فونداسیون ساختمان و مقاومت طبقات بالایی در برابر جابجایی عاملی است که باعث خمیدگی ساختمان و تخریب و فرو ریزش آن می شود. بیشترین آسیب زمین لرزه مربوط به ساختمان‌های فرسوده و یا آن‌هایی است که مطابق با ضوابط ساخته نشده اند. برخی از ساختمان ها از نظر شکل ظاهری و نما در معرض آسیب بیشتری در هنگام زلزله قرار دارند و لازم است تا در هنگام طراحی و ساخت کلیه ضوابط و استانداردها به دقت مورد توجه قرار بگیرد.


ساختمان‌های آسیب‌پذیر در هنگام زلزله کدام‌اند؟

یکی از دلایل اصلی رسیدن آسیب به ساختمان ها، وقوع زمین لرزه می باشد. از فاکتورهایی که در زمان وقوع زلزله بر عملکرد ساختمان تاثیر دارد شکل ساختمان است. هر چه ساختمان مرتفع تر باشد جابجایی طبقات آن در هنگام زمین لرزه بیشتر است. در ساختمان‌های مسطح نیز نیروی زلزله می‌تواند باعث جابجایی و تخریب ستون‌ها و دیوارها شود. همچنین بررسی پلان ساختمان دارای اهمیت بسیار زیادی می‌باشد.

همچنین بخوانید: میلگرد چیست ؟

ساختمان های آسیب پذیر


نحوه بررسی ساختمان‌های آسیب‌پذیر در ایران

توجه به پلان‌های ساختمان در بررسی آسیب پذیری سازه ها بسیر حائز اهمیت است. ساختمان هایی که پلان ساده دارند در برابر زلزله از استحکام بیشتری برخوردارند. پلان هایی که به شکل H یا U و … هستند از عملکرد ضعیف تری در برابر زلزله برخوردارند. همچنین ساختمان هایی که در ارتفاع دارای انفصال هستند به دلیل انتقال ناگهانی نیروی زلزله بیشتر تحت تاثیر اثرات مخرب زمین لرزه قرار می گیرند.

از دیگر ساختمان هایی که مقاومت کمتری در برابر زلزله دارند ساختمان هایی هستند که دارای طبقه با ارتفاع نامتعارف می باشند و یا در طبقه ای خاص تعداد دیوارها و ستون ها کمتر است. ساختمان با ستون معلق نیز در معرض تخریب بر اثر لرزش های ناشی از زلزله است. همچنین در زمان زلزله به واکنش ساختمان ها در کنار یکدیگر نیز باید توجه کرد. گاهی جابجایی یک بنا می تواند به ساختمان دیگر آسیب وارد کند.

همچنین بخوانید: وال پست چیست ؟


ارزیابی آسیب‌پذیری ساختمان چیست؟

برای ارزیابی سریع آسیب پذیری ساختمان ها باید به دستورالعمل ارزیابی لرزه ای سریع ساختمان‌های موجود (نشریه ۳۶۴) مراجعه کرد. این دستورالعمل برای ارزیابی لرزه ای سریع ساختمان‌های موجود تهیه شده و ارزیابی لرزه ای ساختمان‌های آسیب دیده پس از زلزله شامل این دستورالعمل نمی شود.

ساختمان‌هایی که براساس آخرین ویرایش استاندارد ۲۸۰۰ ایران طراحی لرزه ای و اجرا شده اند و کاربری فعلی آن‌ها منطبق بر کاربری درنظرگرفته شده در طراحی اولیه است، نیازی به انجام مراحل این دستورالعمل ندارند. ساختمان‌های بنایی سنگی و خشتی، ساختمان‌های بدون ملات یا با ملات گل که اغلب آسیب پذیری لرزه ای بسیار زیادی دارند، ساختمان‌های بنایی مسلح ، ساختمان‌های قاب سبک فولادی و ساختمان‌های چوبی از حیطه ی این دستورالعمل خارج هستند.

همچنین بخوانید: قلاب و گیره میلگرد بستر چیست ؟

مراحل ارزیابی لرزه‌ای سریع ساختمان‌های موجود کدام‌اند؟

فرایند ارزیابی لرزه ای سریع ساختمان‌های موجود در دو مرحله ی ارزیابی چشمی و ارزیابی کیفی صورت می گیرد. این ارزیابی علاوه بر معرفی یک شاخص کمی تحت عنوان شاخص ارزیابی لرزه ای ساختمان، در قالب برگه‌های از پیش تعیین شده، اطلاعاتی کیفی از رفتار ساختمان ارایه می نماید.

همان طور که در این شکل مشخص شده است، با توجه به نتایج حاصل شده از ارزیابی چشمی، ممکن است نیازی به ادامه ی روند ارزیابی سریع در مرحله ی دوم و انجام ارزیابی کیفی نباشد. گاهی تکمیل برگه در مرحله ی ارزیابی کیفی نیازمند انجام برخی سونداژها در سطح محدود است که پس از انجام آن توسط گروه ارزیاب و احراز کلیه ی موارد، مرحله ی ارزیابی کیفی تکمیل می‌شود.


کلام پایانی

بحث ارزیابی آسیب ساختمان ها یکی از مهم ترین قسمت های موجود بعد از ساخت و ساز می باشد و اگر بحث آسیب پذیری ساختمان ها نادیده گرفته شود میتواند خسارات جبران ناپذیری همچون مرگ ساکنین، از بین رفتن سرمایه و هدر دادن زمان و هزینه را موجب شود.

شما عزیزان می توانید برای مشاهده از آخرین مقالات یووال به قسمت مقالات مراجعه فرمایید. همچنین ما در یووال انواع اتصالات میلگرد بستر را تولید و با قیمت مناسبی در اختیار مصرف کنندگان قرار می دهیم. شما می توانید برای مشاوره و خرید با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *