مقاومت اسکلت فلزی بیشتر است یا بتنی؟

5 فروردین 1402
مقاومت اسکلت فلزی بیشتر است یا بتنی؟

مقاومت اسکلت فلزی بیشتر است یا بتنی؟ سوال اساسی که برای بسیاری از افراد ایجاد می شود. در ایران، ساخت ساختمان به روش‌های مختلفی صورت می‌گیرد و استفاده از اسکلت فلزی و اسکلت بتنی دو راه رایج محسوب می‌شوند. اما اینکه اسکلت فلزی بهتر است یا بتنی سوال مهمی است. در این مقاله به این سوال پاسخ می دهیم و به بررسی ویژگی های این سازه ها می‌پردازیم.


مقاومت اسکلت فلزی بیشتر است یا بتنی؟

مقاومت و برتری این دو سازه می‌تواند از جوانب مختلفی مورد بررسی قرار بگیرد و باید عوامل مختلفی را برای مقایسه و انتخاب در نظر گرفت. ایمنی، هزینه، سرعت انجام پروژه، بازگشت سرمایه و … از جمله عواملی است که می‌توان در مقایسه سازه بتنی و فلزی در نظر گرفت. در پاسخ به سوال که سازه بتنی یا فلزی بهتر است، باید به صورت جداگانه هرکدام را بررسی کنیم.

سازه بتنی چیست؟

در سازه بتنی از مصالحی مانند سیمان، شن، ماسه و میلگرد استفاده می‌شود. در این سازه ابتدا فونداسیون، ستون و تیرهای اصلی به کمک میلگردهای ساده و آجدار بافته می‌شوند و طرح و نما کاملا مشخص می‌شود و سپس به کمک بتن ریزی، اسکلت ساختمان ایجاد می‌گردد.

همچنین بخوانید: میلگرد چیست ؟

سازه فولادی چیست؟

سازه فلزی از انواع تیرآهن‌ها بهره گرفته می‌شود. تیرآهن‌ ستون‌ها و شاکله ساختمان را تشکیل می‌دهند. برخی از این مقاطع فولادی ابتدا با جوشکاری به هم متصل می‌شوند تا ستون‌های مقاومی را تشکیل دهند، سپس با کمک جرثقیل این مقاطع فولادی با توجه به نقشه‌ای که مهندس ساختمان در نظر گرفته به صورت افقی و عمودی به هم جوش می‌خورند و اسکلت کلی ساختمان به دست می‌آید.

مقاومت اسکلت فلزی بیشتر است یا بتنی؟

هم اسکلت بتنی و هم اسکلت فلزی را می‌توان برای مقاومت‌های متفاوتی طراحی کرد تا هر دو در هنگام زلزله همانطور که لازم است عمل کنند. در واقع طراحی مناسب سازه، عامل کلیدی در مقاومت آن است. برای همین، اسکلت فلزی یا بتنی در برابر زلزله می‌توانند مقاومت های مختلفی داشته باشد. البته باید توجه داشت که اسکلت بتنی به خاطر افزایش وزن سازه باید نیروی بیشتری را تحمل کند.

همچنین بخوانید: میلگرد بستر چیست؟

طول عمر اسکلت فلزی بیشتر است یا بتنی؟

بتن در طول زمان دچار نوسان می‌شود که بر عملکرد سازه در هنگام زلزله تاثیر منفی می‌گذارد. اما در ساختمان های اسکلت فلزی با افزایش عمر، مشکل از دست دادن مقاومت وجود ندارد و این مزیتی برای اسکلت فلزی محسوب می‌شود.

مقاومت در برابر آتش اسکلت بتنی بیشتر است یا فولادی؟

فولاد مقاومت پایینی در برابر آتش‌سوزی دارد، زیرا در هنگام گرم شدن مقاومت خود را از دست می‌دهد. درحالیکه سازه های بتنی مقاومت بالایی در برابر آتش نشان می‌دهند. البته باید توجه داشت که با تمهیداتی در اسکلت فلزی که بعضا گران است، می‌توان مقاومت آن را در برابر آتش بالا برد.

همچنین بخوانید: بتن چیست؟ انواع بتن و عیار بتن کدام است؟

سهولت در اجرا سازه بتنی و فولادی

یکی دیگر از مسائلی که در هنگام بررسی مزایا و معایب اسکلت فلزی و بتنی به آن می‌پردازیم، سهولت در اجرا است. اسکلت فلزی به دلیل حساسیت در عملیات برش، جوش، حمل و نقل و نصب، نسبت به اسکلت بتنی به مهارت و دقت بیشتری نیاز دارد. بنابراین باید بدانید که اجرای اسکلت بتنی به مهارت، تخصص، نظارت و کنترل کمتری نسبت به سازه های فلزی نیاز دارد.

زمان اجرا در اسکلت فولادی و بتنی چه تفاوتی دارند؟

با توجه به اجرای همزمان طبقات، پیشرفت سریع‌تری در سازه های فلزی نسبت به سازه های بتنی وجود دارد. همچنین اگر اسکلت فلزی در کارخانه ساخته شود، زمان اجرا کاهش بیشتری خواهد داشت. اما در سازه بتنی با توجه به اجرای هر طبقه بعد از زیرزمین و رعایت زمان گیرش اولیه بتن، سرعت پیشرفت بسیار کم است.

تفاوت قیمت اسکلت فلزی با بتنی

در سازه فولادی، میزان آهن مصرفی در اسکلت فلزی دارای مقاومت خاصی است که در صورت طراحی مناسب، بین 25 تا 30 درصد بیشتر از میزان فولاد مصرفی در سازه های بتنی مصرف می‌شود.

بنابراین هزینه اسکلت فلزی بالاتر از اسکلت بتنی می شود. پس برای کارفرمایانی که به دنبال کاهش هزینه‌های ساخت هستند، سازه بتنی گزینه مناسب‌تری است. افراد زیادی بر روی وام مسکن حساب ویژه‌ای باز می‌کنند، این افراد می‌توانند از فاصله زمانی ساخت طبقات در سازه بتنی استفاده لازم را ببرند.


کلام آخر

در این مطلب به مقایسه سازه بتنی یا فلزی پرداختیم و به بررسی سوال سازه بتنی بهتر است یا فولادی پرداختیم. در ایران بسیاری از سازه‌ها به روش بتنی و فلزی ساخته می‌شوند و هر کدام ویژگی‌های منحصر به فردی دارند.

در بررسی سازه بتنی و فلزی، وجود مزایا و معایب نسبی این دو سازه نسبت به یکدیگر کاملا مشخص است. سرعت اجرا، هزینه ساخت و طول عمر در سازه فلزی بیشتر است و در عوض هزینه کم، سرعت کم و فرصت برای فراهم کردن هزینه از مزایای سازه بتنی محسوب می‌شود.

شما عزیزان می توانید برای مشاهده از آخرین مقالات یووال به قسمت مقالات مراجعه فرمایید. همچنین ما در یووال انواع اتصالات میلگرد بستر را تولید و با قیمت مناسبی در اختیار مصرف کنندگان قرار می دهیم. شما می توانید برای مشاوره و خرید با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *