گسل چیست ؟ گسل های ایران کدام است؟

4 بهمن 1401
گسل های معروف جهان

گسل چیست؟ گسل یکی از انواع شکستگی‌های پوسته زمین است که در آن، حداقل یکی از بلوک‌های دو طرف شکستگی نسبت به یکدیگر جابجا می‌شوند. هر شکافی در زمین گسل نیست. آن چه که معرف یک گسل است حرکت سنگ در دو طرف آن است. موقعی که حرکت سنگ ناگهانی است، انرژی آزاد شده موجب زلزله می شود.

وجود گسل در یک منطقه نشان می دهد که در زمان گذشته تغییراتی در طول آن ایجاد شده است. این جابه جایی ها یا به صورت آرام است که هیچ گونه لرزشی را در زمین ایجاد نکرده ولی گاه به صورت ناگهانی رخ داده است که اغلب همین حرکت های ناگهانی سبب زلزله می شوند. اکثر گسل ها غیر فعال می باشند و در واقع از تغییر شکل های گذشته باقی مانده اند.

فرق گسل ها با شکاف های دیگر، حرکت دو طرفه سنگ ها در دو سوی آن است. حرکت های برشی زمین، می توانند گسل های بزرگ در حد چند کیلومتر را ایجاد کنند. اما برخی از گسلها نیز بسیار کوچک و در حد چند میلی متر هستند. زاگرس به عنوان بزرگترین گسل در ایران است.

 

 

گسل چیست؟


انواع گسل

گسل نرمال:

در این نوع گسل قطعه بالاتر به سمت پائین فرو رفتگی و سر خوردگی دارد و در زمان پاسخگویی و واکنش روی داده است. نمونه بارز این گسل در غرب ایالت متحده وجود دارد و رنج توسعه آن موازی با طول تیغه اقیانوسی است.

گسل تراستی (فشاری) :

عکس گسل قبلی است یعنی تیغه یا لبه بالائی گسل به سمت بالا حرکت کرده است که نمونه بارز این گسل در کشور ژاپن است.

گسلهای استریک(چپ گرا-راست گرا) :

زمانیکه در یک گسل قطعات جداشده آن به دو سمت متفاوت حرکت کنند (چپ یا راست) حرکت کنند مانند گسل سان آندریاس در آمریکا که نمونه بارز از این نوع گسل می باشد.


گسل فعال چیست ؟

گسل ها را با نام های گسل های غیر فعال و فعال می شناسیم. گسل های فعال به گسل هایی گفته می شوند که در یک دوره خاص، سبب قطع لایه های زمین شده اند و شکستگی های ایجاد شده است و روی آن زمین لرزه هایی به وجود آمده است.

وقتی این گسلها شکل می گیرند، ممکن است زلزله های کوچک و نامحسوسی اتفاق بیفتد. اما برخی از این گسل ها با انباشته کردن انرژی دچار قفل شدگی شده و فشار ایجاد می کنند. در این گسلها، فشارهای ایجاد شده مقاوم می شود.


گسل های ایران

ایران یکی از زلزله خیزترین کشورهای جهان است که گسل های متعددی از آن عبور می کنند که حداقل 90 درصد کشور را در بر می گیرد. در نتیجه زلزله در ایران اغلب رخ می دهد و بعضی از آن ها میتواند بسیار ویرانگر باشد.

تعدادی از گسل های اصلی که در زمین شناسی و منطقه ساختاری ایران، حوضه‌های رسوبی، تشکیل کانسارهای رگه‌ای و مناطق زلزله خیز ایران نقش دارند عبارتند از:

  • گسلهای با روند تقریبی شرقی – غربی


گسل البرز (A)

گسل آبیک – فیروزکوه (AF)

گسل سمنان (S)

  • گسل های البرز غربی و آذربایجان

گسل تبریز (T)

گسل آستارا (A)

گسل ارومیه (R)

  • گسل های ایران مرکزی

گسل ترود (Tr)

گسل میامی (My)

گسل درونه (گسل بزرگ کویر) (D)

گسل قم – زفره (QZ)

گسل دهشیر – بافت (Db)

گسل پشت بادام (P)

گسل کلمرد (Km)

  • گسل‌های شرق و جنوب شرقی ایران

گسل هریرود (H)

گسل نهبندان (Nb)

گسل نایبند (N)

گسل بشاگرد (B)

  • گسل‌های زاگرس

گسل زاگرس (Z)

گسل کازرون (Kz)

گسل میناب (M)


نقشه گسل های فعال ایران

 

نقشه گسل ایران

 

گسل‌هاى ايران را مى‌توان بر اساس زمان پيدايش، زمان آخرين حركت و پراكندگى جغرافيايى دسته‌بندى كرد. در نقشه لرزه‌ زمين ساخت ايران.

‌گسل‌هاى ايران به سه دسته عمده زير تقسيم شده‌اند.

گسل‌هاى زمين‌لرزه‌اى جوان:

گسل‌هاى  كه در طى رويدادهاى زمين‌لرزه‌اى و مخرب زمان حال به وجود آمده‌اند و يا دوباره فعال شده‌اند مانند گسل ايپك، گسل دشت بياض.

گسل‌هاى كواترنرى:

گسل‌هايى هستند كه در دو ميليون سال گذشته حركت داشته‌اند (مانند گسل كلمرد) ولى به ظاهر زمين لرزه تاريخى و ثبت شده ندارند.

گسل‌هاى پيش از كواترنرى:

اين گسل‌ها سنى بيش از دو ميليون سال دارند ولى به احتمال از زمان جنبش‌هاى آلپ پايانى تاكنون حركتى نداشته‌اند. با اين حال، نبايد اين گسل‌ها را مرده تصور كرد چرا كه ممكن است حركت‌هاى جوان آنها ناشناخته باشد.

در ضمن، در بسيارى از حالات، ممكن است در اثر فرسايش، پوشش گياهى‌ يا عملكرد انسان، نشانه حركت‌هاى جوان اين گسل‌ها از بين رفته باشد. لذا، هرگز نبايد اهميت اين گسل‌ها را ناديده گرفت.

خطرناک‌ترین گسل‌های ایران

  1. تهران:البرز – مشا، ایوانکی ، کهریزک ، پیشوا ، رباط کریم
  2. تبریز – شمال تبریز
  3. گسل کوه خضر – از میان بخشی از شهر قم عبور می‌کند
  4. گسل اصلی جوان زاگرس – از کنار شهرمریوان و شهر بروجرد عبور می‌کند
  5. گسل غربی فرو افتادگیدریاچه ارومیه – از کنار شهر ارومیه عبور می‌کند
  6. گسل بافران – از جنوب شهر نایین عبور می‌کند
  7. گسل هیرمند – از نزدیکی شهر زاهدان عبور می‌کند
  8. گسل مکران – از نزدیکی شهرها جاسک و چابهار عبور می‌کند
  9. گسل ساحلی بندرعباس- از شهر بندرعباس عبور می‌کند

 

گسل های ایران


گسل های معروف در جهان :

بر اساس نقشه جهانی مناطق زلزله خیز جهان که در پایگاه اطلاع رسانی worldmap منتشر شده است، صفحات آمریکای شمالی و کارائیب مشهورترین مناطق زلزله خیز دنیا هستند.

گسل های معروف جهان

 

گسل های وارد در منطقه خلیج سانفرانسیسکو از سوی دانشمندان سازمان زمین شناسی ایالات متحده به عنوان بمب ساعتی تکتونیکی شناخته می شوند.

گسل سن آندریاس، مرزی بین دو زمین ساخت صفحه ای است؛ محل تلاقی صفحه ی اقیانوس آرام و صفحه ی آمریکای شمالی می باشد. این گسل از ایالت کالیفرنیا و شهر مندوسینو تا مرز مکزیک عبور می‌کند که در واقع این مکان را به دو قسمت تقسیم می‌کند.

در بعضی از مقالات این گسل را به طولانی ترین و خطرناک ترین گسل جهان نام می برند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *