در طول تاریخ و گذر زمان، و ایجاد روستاها و شهرها و متمرکز شدن زندگی انسانها در یک بخش، زندگی شهرنشینی آغاز شد و با افزایش جمعیت و در پی آن نیاز به مسکن نیز بیشتر شد. به دلیل کمبود زمین مسطح و نیاز شدید به مسکن و متمرکز شدن زندگیها، آپارتمان سازی نیز افزایش پیدا کرد.
به دلیل پیشرفت ساختمانسازی مردم را در برابر هر گونه تهدید و خطری که از طریق طبیعت در محیط زندگی آنها ایجاد میشود، محافظت کند. یکی از مخربترین نیروهای طبیعی زلزله میباشد که موجهای لرزهای که از طریق زمین حرکت می کنند و جابهجا میشوند، میتوانند سازهها را تخریب کنند، جان انسانها را به خطر بیاندازد و هزینههای بسیار زیادی برای تعمیر سازهها تحمیل کند.
زلزله یکی از حوادث طبیعی غیر قابل پیشبینی است که در هنگام وقوع، بیشترین آسیب را به ساختمانها وارد میکند. ساخت ساختمانهای ضد زلزله همیشه یکی از دغدغههای بشر بوده و نتایج خوبی نیز در گذر زمان برای غلبه به این خطر حاصل شده. با رعایت اصول ابتدایی مهندسی میتوان حداقل اسکلت ساختمان را ضد زلزله کرد، تا جاییکه در مقابل زلزلههای با بزرگای مختلف هم دوام بیاورد. اما، هیچ ساختمانی نیست که در برابر زلزله های بسیار شدید و طولانی آسیب جدی نبیند .
در تعریف ساختمانهای ضد زلزله ساختمان هایی هستند که در اثر وقوع زلزله خرابی کمتری متوجه آنها می شود و ضد زلزله بودن یک ساختمان به معنی این نیست که در اثر وقوع زلزله هیچ آسیبی به ساختمان وارد نمیشود. در حقیقت بهتر است بگوییم ساختمان های سازگار با زلزله چرا که در عمل ساختمان ضد زلزله نداریم.
همچنین بخوانید: نکات ایمنی در زلزله شامل چه مواردی است + نکات قبل، حین و وقوع زلزله
در ابتدا سازهها باید بر اساس اصول و ضوابط آیین نامه ایی و مهندسی طراحی و اجرا شوند در غیر این صورت نمیتوان گفت که سازهایی در برابر زلزله مقاوم است، ساختمان های زیر معمولا در برابر زلزله از خود مقاومت بهتری را نشان می دهند:
اگر ساخت ساختمانهای بتنی به صورت درست اجرا شود، ساختمان در برابر زلزله از خود مقاومت خوبی نشان میدهد این موضوع در مناطقی که دچار زلزله شدهاند و ساختمانهایی که از این نوع اسکلت بندی استفاده کرده اند، آشکارا دیده شده است. همانطور که از شواهد پیدا است بسیاری از ساختمانهایی که از این نوع اسکلت بندی استفاده کردهاند، در زمان زلزله خیلی کمتر آسیب دیدهاند. همچنین ساختمانهای ضد زلزله با اسکلت بتنی در برابر آتش سوزی ایمن هستند قابلیت اجرای معماری در خور توجه و اجرای سازههای خاص را دارند.
پی ساختمان یا فونداسیون باید دارای مقاومت لازم در برابر نیروی زلزله باشد و سازههایی که به آن متصل میباشند دچار تکانهای شدید نگردند. اگر پی ریزی ساختمان بر اساس استانداردهای لازم انجام شود، به خوبی میتواند نیروهای واژگونی زلزله را تحمل نمایند و نیروهای جانبی بین زمین و سازه را جا به جا نمایند. علاوه بر آن باید به اندازهای مستحکم باشد که بدون نشست غیر مجاز بتواند وزن سازه را تحمل کند.
همچنین بخوانید: فونداسیون مغناطیسی + خانه های ضد زلزله در ژاپن
تکنیکهای ساخت سقف زیادی وجود دارد که میتوان با استفاده از آن ها سقفی کاملاً سالم ایجاد کرد که زمین لرزهای کوچک یا حتی شدید را تحمل کند. با این حال، هیچ ساختمان یا سقفی کاملاً ضد زلزله نیست. در هنگام زلزله شدید، حتی ساختمانی با مهندسی عالی نیز ممکن است آسیب جدی ببیند.
بیشتر ساختمانهای مدرن برای تحمل بار عمودی به منظور حمایت از دیوارها و سقف برای ایستادن آن ها طراحی شدهاند. یکی از راههای ایجاد مقاومت ساختمانها در برابر این نیروهای جانبی، بستن دیوارها، کف، سقف و پایهها در یک جعبه سفت و محکم است که هنگام لرزش بهم میخورد.
از آنجا که زمین لرزهها تابعی از جا به جایی جرم هستند، و سایر عناصر سازهای برابر هستند، هرچه سقف سبکتر باشد مرکز جرم پایینتر است، بنابراین احتمال ریزش یا خرد شدن آن کمتر است. این بدان معنی است که سقفهای ساخته شده از کاشی، چوب یا آسفالت بهتر از آجر، کاشی یا سقف فلزی سنگین میباشد.
همچنین بخوانید: میلگرد بستر چیست؟
مورد اولی که در هزینه مقاوم سازی ساختمان تأثیر گذار است، هزینه طرح مقاوم سازی است. شما برای مقاوم سازی باید از خدمات دهندگانی که در این زمینه تخصص کافی دارند کمک بگیرید. هنگامی که شما به خدمات دهنده مراجعه میکنید، تکنسینها به طور کلی ویژگیهای ساختمان شما را بررسی میکنند و تعیین میکنند که باید در چه نقاطی از چه روشهای مقاوم سازی بهره گرفته شود. در واقع بررسی ساختمان و پایهریزی طرح مقاوم سازی، زمینه اولی میباشد که نیاز به پرداخت هزینه دارد.
همچنین بخوانید: مقاومت اسکلت فلزی بیشتر است یا بتنی؟
در این مقاله تلاش شد اطلاعات مفیدی در مورد ویژگیهای سازههای مقاوم در برابر زلزله داده شود و متوجه شدیم ضد زلزله بودن یک ساختمان به معنی این نیست که در اثر وقوع زلزله هیچ آسیبی به ساختمان وارد نمیشود و برای بهبود شرایط سازه در هنگام زلزله بایستی موردهای مختلفی را بررسی کنیم.
شما عزیزان می توانید برای مشاهده از آخرین مقالات یووال به قسمت مقالات مراجعه فرمایید. همچنین ما در یووال انواع اتصالات میلگرد بستر را تولید و با قیمت مناسبی در اختیار مصرف کنندگان قرار می دهیم. شما می توانید برای مشاوره و خرید با ما تماس بگیرید.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
دیدگاه *
نام *
ایمیل *
وب سایت
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.