اصلیترین ماده بکار رفته در سازههای فلزی، فولاد است و در حال حاضر اهمیت زیادی در صنایع ساخت و ساز دنیا دارد. فولاد ویژگیها و مزایای خارقالعادهای از جمله مقاومت بالا، شکل پذیری و … دارد و به همین دلیل سراسر دنیا از این فلز برای ساخت انواع سازه ها استفاده میکنند.
سازه فلزی نوعی سازه میباشد که مصالح اصلی آن که برای تحمل نیروها و انتقال آنها استفاده می شود از فلز (فولاد) درست شده است. اتصالات به کار رفته در این سازه فلزی ها از نوع جوشی، پرچی و یا پیچ است و بسته به نوع اتصالات قطعات طرح شده و کنترلهای مربوطه بر روی آنها انجام می گردد.
سازههای فلزی امروزه پیکر و پایه اصلی تمام ساختمانهای شهری است که به صورت عمودی و افقی روی هم قرار میگیرند و پیکر ساختمان را ایجاد میکنند. علاوه بر استحکام سازه های فلزی که بالا است، فولاد فلزی فوقالعاده سبک است که باعث شده ساختمانها علاوه بر سبک وزن بودن، تحمل هرگونه ضربه و فشار را داشته و همچنین به دلیل تعادل نسبی بیشتر در برابر زلزله نیز مقاومت بیشتری از خود نشان دهند.
همچنین بخوانید: بتن چیست؟ انواع بتن و عیار بتن کدام است؟
سازههای فلزی در کل به چهار دسته تقسیمبندی میشوند که هر کدام از اینها ویژگیها و کارایی خود را دارند. در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
این سازهها ترکیبی از ستونها و تیرها هستند و در واقع مجموعهای از اعضای قائم و عمودی هستند. این ستونها و تیرها توسط اتصالات ساده یا صلب به هم متصل میشوند.
از مهمترین کاربردهای سازه قابی فولادی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
استفاده در ساختمانهایی با ارتفاع زیاد مانند ساختمانهای چندطبقه و آسمانخراشها
این سازهها به گونهای طراحی شدهاند تا نیرو به وسیله ترکیبی مثلثی شکل از اعضا به تکیهگاهها منتقل شود و نیرویی محوری کششی و فشاری ایجاد میشود.
سازههای معلق در ساخت پلهایی که دهانههای بلند دارند و سقف دار هستند، استفاده میشوند. در ساختار این سازهها از یک اسکلت قابی استفاده شده و این اسکلت با استفاده از آویزهایی معلق شده است. علاوه بر پلها، در ساخت اسکلت سقف و عرشه پل نیز از آنها استفاده میشود.
سازههای پوستهای سازههایی هستند که در ساخت سازههای مهم مانند سیلوها، مخازن نگهداری از سیالات تحت فشار و سقفهای گنبدی از آنها استفاده میشود. این محصول، از ورقهای نازک استوانهای و کرهای ساخته میشود؛ ازاینرو، استفاده از آن باعث میشود وزن سازه بهطور قابلتوجهی کاهش پیدا کند.
همچنین بخوانید: میلگرد بستر چیست؟
این نوع سازه استحکام بالایی در برابر کشش و فشارهای واردشده به ساختمان دارد و استفاده از آن باعث میشود که مقاومت ساختمان زیاد شود. علاوهبراین، خاصیت جوشپذیری، شکلپذیری آسان و همچنین خاصیت فنری و الاستیکی از دیگر ویژگیهای استفاده از سازههای فولادی است.
سازههای سبک شامل انواع سازههای بتنی، مصنوعی، فلزی و طبیعی میشوند. روش تولید آنها در کارخانجات مختلف بستگی به نوعی که دارند و جایی که قرار است از آنها استفاده شود، متنوع و متفاوت است اما مزیت آنها این است که بار فشار کمتری روی ساختمان ایجاد میکنند.
در نتیجه استفاده از آنها مفیدتر است و میتواند مزایای بیشتری داشته باشد و به همین دلیل به آنها سازههای سبک گفته میشود. استفاده از این نوع سازهها در دهه اخیر رواج بیشتری در کشورمان داشته است.میتوان گفت سازههای سبک فولادی جزو سازههای رایجتر هستند که مقاومت ساختمان را در برابر زلزله و لرزش بالاتر میبرند و سرعت ساخت و ساز یا وجودِ آنها بیشتر است.
سازه LSFبهترین اسکلت فلزی سبک نامگذاری میشود. امنیت آنها بسیار بالاست. اگر به دنبال یک عایق مناسب برای آلودگی صوتی، سرما، گرما و برودت آب و هوایی هستید، این سازه میتواند عالیترین انتخاب باشد. مزیتی که وجود دارد؛ این است که با استفاده از آنها مصالح هدر نمیرود، در نتیجه اینگونه شما میتوانید در هزینههای ساخت و سازتان صرفهجویی کنید.
این سازههای سبک جزو سازههای فلزی از نوع پانلی یا بتن هستند. در واقع در آنها از تیر آهن برای ستون استفاده نمیکنند، بلکه این سازهها دیوارهای نیمه پیش ساخته شده دارند که از طریق روش قالببندی تولید میگردند و ماندگاری بالایی هم دارند و در دستهبندی سازههای پیش ساخته شده قرار میگیرند.
این سازهها از ورقهای فولادی با کیفیت بسیار بالا ساخته شدهاند. برای ساخت آنها نیاز به حرارت و گرما نیست. در صورتی که در سازههای دیگر نیاز به حرارت بالا است که همین موضوع، کار را سختتر میکند. معمولاً در فرایند تولید آنها از نورد سرد استفاده میکنند. این سازه ها در انواع تک بعدی، دو بعدی و سه بعدی تولید میشوند که برای اسکلتهای چوبی، چنلهای ساختمانی و سازههای حجمی و ماجولار آنها را استفاده میکنند. به صورت ترکیبی و نیمه جمع مورد استفاده قرار میگیرند.
همچنین بخوانید: مقاومت اسکلت فلزی بیشتر است یا بتنی؟
سازههای فولادی چند نوع دارند؟
به طور کلی، سازه فولادی را میتوان به چهار دسته سازه معلق، سازه قابی، سازه خرپایی و سازه پوستهای تقسیم کرد.
مزایای استفاده از سازه فولادی چیست؟
به طور کلی استحکام سازه فلزی نسبت به سایر سازه ها بالا است.این نوع سازه استحکام بالایی در برابر کش و فشارهای واردشده به ساختمان دارد و استفاده از آن باعث میشود که مقاومت ساختمان زیاد شود. علاوهبراین، خاصیت جوشپذیری، شکلپذیری آسان و همچنین خاصیت فنری و الاستیکی از دیگر ویژگیهای استفاده از سازههای فولادی است.
در این مقاله در مورد انواع سازه فولادی، ویژگیها و کاربردهای این محصول صحبت کردیم. فولاد به دلیل ساختار و استحکام بالا، در ساختوساز شناختهشده است و به همین دلیل در بیشتر موارد افراد برای ساختوساز، فولاد را انتخاب میکنند و آن را بهدلیل مزایای مختلف، برای ساختوساز ترجیح میدهند.
شما عزیزان می توانید برای مشاهده از آخرین مقالات یووال به قسمت مقالات مراجعه فرمایید. همچنین ما در یووال انواع اتصالات میلگرد بستر را تولید و با قیمت مناسبی در اختیار مصرف کنندگان قرار می دهیم. شما می توانید برای مشاوره و خرید با ما تماس بگیرید.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
دیدگاه *
نام *
ایمیل *
وب سایت
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.